Standaard of maatwerk software?

Maatwerk software is uw beste vriend wanneer u gaat voor groei, innovatie en optimalisatie van uw huidige bedrijfsprocessen. Standaard software is simpelweg vaak niet toereikend genoeg voor hetgeen dat u wilt doen. Het belemmert uw mogelijkheden tot groei en het werkt vaak heel omslachtig. Mede daardoor wordt het werk minder efficiënt uitgevoerd dan zou kunnen. Kortom, ieder bedrijf zou voor maatwerk software moeten kiezen. We leggen u het verschil uit tussen standaard en maatwerk software.

Standaard software kent voor- en nadelen

Laten we allereerst uitleggen wat standaard software precies is. Standaard software is software dat reeds ontwikkeld is en ingezet wordt bij verschillende bedrijven. Het zijn kant-en-klare pakketten die door ieder bedrijf gebruikt kunnen worden. Dat is ook meteen waar het probleem ligt. De standaard software is gemaakt om processen op eenzelfde manier te optimaliseren. Dat is precies waar de standaard software tekort schiet. Processen zijn niet eenduidig, ieder bedrijf maakt gebruik van andere systemen en processen waardoor de functionaliteiten van standaard software vaak niet voldoet.

Waarom u wel, of juist niet, zou kiezen voor standaard software

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande uitleg nog ietwat onduidelijk is of vraagtekens oproept. Daarom zullen we een aantal redenen voor u toelichten waarom u wel, of juist niet, voor standaard software zou moeten kiezen:

  1. Standaard software is ‘standaard’, ‘gewoontjes’, maar ook ‘gangbaar’ en ‘regelmatig’. Dat wil zeggen: u weet wat u krijgt. Een gestandaardiseerd proces dat geen tot nauwelijks fouten maakt. Daarentegen biedt een gestandaardiseerd proces minder ruimte voor flexibiliteit, dus minder ruimte voor uw persoonlijke wensen en eisen.
  2. In plaats van dat de software wordt aangepast op uw bedrijfsvoering, moet bij standaard software de bedrijfsvoering op de software worden aangepast. Dat is natuurlijk precies hetgeen dat u niet wilt. Tenslotte moet software uw processen ondersteunen en optimaliseren en niet andersom.
  3. Standaard software volstaat in het algemeen voor relatief simpele bedrijfsprocessen. Waarom? De implementatie van standaard software is snel en met relatief weinig moeite kunt u profiteren van betrouwbare software die uw bedrijfsprocessen tot op zekere hoogte optimaliseren.

Standaard software kan u dus een aantal voordelen opleveren, zoals kostenbesparing. Het is namelijk altijd goedkoper dan maatwerk. Ook de implementatie is aanzienlijk korter dan bij maatwerk software en problemen kunnen makkelijker verholpen worden omdat er met u nog vele anderen tegen dezelfde problemen aanlopen. Echter, wegen deze redenen ook op tegen alle voordelen van maatwerk software?
Software op maat en maatwerk software door ProAutNorm

Waarom ieder bedrijf voor maatwerk software zou moeten kiezen

Maatwerk software wordt speciaal voor u ontwikkeld. Enerzijds is de implementatie tijd dus langer dan wanneer u voor standaard software kiest, maar heeft u al nagedacht over de vele voordelen maatwerk software u oplevert? Maatwerk software wordt op uw wensen en eisen afgestemd, waardoor u over alle functionaliteiten beschikt die u nodig heeft. Het wordt ontwikkeld om de processen binnen uw bedrijf voor 100% te ondersteunen. In tegenstelling tot standaard software kent maatwerk software dus geen beperkingen.

Hoe maatwerk software toegepast kan worden binnen uw organisatie

Eigenlijk zijn de toepassingen van maatwerk software oneindig. De software wordt tenslotte aangepast aan uw proces en bedrijf. Vaak wordt maatwerk ingezet voor ietwat complexe processen waar standaard software niet volstaat. Een goed voorbeeld van maatwerk software zijn klantportalen. Een klantportaal is een portaal waar uw klanten kunnen inloggen in een persoonlijke omgeving en hun gegevens kunnen bekijken. Een ander voorbeeld is een gespecificeerd systeem waardoor u uw administratie vlekkeloos kunt laten verlopen.

De voordelen van software op maat zijn aanzienlijk:

  • Maatwerk software is schaalbaar;
  • Geen kosten voor functionaliteit die u nooit gebruikt;
  • De software kan aangepast worden zodra er iets binnen uw bedrijf verandert;
  • Onderscheid uzelf van uw concurrent;
  • Koppel verschillende systemen aan elkaar in een duidelijke applicatie.

Standaard of maatwerk software?

De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen wanneer u twijfelt tussen standaard en maatwerk software is deze: is een standaard pakket toereikend voor mijn bedrijf? Door deze vraag te beantwoorden geeft u indirect ook meteen antwoord op bovenstaande vraag: standaard of maatwerk software? Wanneer u niet uit de voeten kunt met een standaard pakket, dan is maatwerk software meer geschikt voor u.

Heeft u advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met onze software developers. Zij kunnen u uitstekend adviseren welke software het beste past bij uw bedrijf.

Contact ProAutNorm voor direct advies