Wat is ERP (Enterprise Resource Planning)?

ERP - voluit Enterprise Resource Planning - is een softwareprogramma dat dient ter ondersteuning van alle bedrijfsprocessen. Het programma verbindt de processen van iedere individuele afdeling en gebruikt een centrale database om alle gegevens van de verschillende afdelingen op te slaan. Het doel van ERP is om de productiviteit van bedrijven en organisaties te maximaliseren en om optimaal te kunnen voldoen aan de klantwensen. Wat is ERP? ERP is toepasbaar binnen vrijwel ieder type organisatie, groot en klein. Lees verder en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Wat is een ERP systeem?

Zoals eerder benoemd dient een ERP systeem ter ondersteuning van alle bedrijfsprocessen. Hierbij kunt u denken aan processen zoals inkoop en verkoop, planning, voorraadbeheer en administratie. Ieder proces gaat gepaard met een hoop informatie zoals klantgegevens, orderinformatie, voorraad informatie en ga zo maar door. Zonder een ERP systeem loopt de uitwisseling van deze gegevens tussen de verschillende processen zeer moeizaam. Alle informatie zal handmatig gedeeld moeten worden.

Met behulp van een ERP systeem kunnen de gegevens voor alle medewerkers van diverse afdelingen inzichtelijk worden gemaakt. ERP is een efficiënte tool waarmee u veel productiever kunt werken. Informatie wordt in een programma gebundeld, u hoeft niet langer twee, drie of meer programma’s te gebruiken om alle benodigde informatie te verzamelen. Anderzijds hoeven gegevens slechts eenmaal ingevoerd te worden, omdat er een centrale database wordt gehanteerd. ProAutNorm maakt uw ERP software.

Voordelen van een ERP systeem

Ieder bedrijf heeft baat bij een ERP systeem. Het maakt uw organisatie effectiever, efficiënter en flexibeler. We leggen u graag uit wat u terugkrijgt als u investeert in het implementeren van een ERP systeem. We zetten een aantal voordelen van ERP software voor u op een rij:

Centraal beheer

Met ERP-software kunt u alle gegevens en informatie centraal beheren. Doordat alle bedrijfsprocessen met elkaar verbonden zijn, heeft iedereen vanuit het hele bedrijf toegang tot alle verzamelde informatie. Informatie en gegevens hoeven nog maar een keer ingevoerd te worden en kunnen gebruikt worden binnen de hele organisatie.
 

Snellere doorlooptijd

Heeft u te maken met klantorders? Met een ERP systeem zal de doorlooptijd aanzienlijk verkorten. Ook andere werkzaamheden die eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden zullen u en uw medewerkers aanzienlijke tijdwinst opleveren. Door een standaardisatie in processen wordt de kans op fouten aanzienlijk gereduceerd.
 

Actuele data

Alle data dat wordt gebruikt en verwerkt binnen het systeem is actueel. Dat wil zeggen dat iedereen op de hoogte is van de laatste stand van zaken. Is uw voorraad laag of is een product uitverkocht? Dan is zowel het magazijn als de verkoop hiervan op de hoogte.
 

Betere service, meer klantgerichtheid

Up-to-date inzicht in voorraadbeheer, orderstatus en klantgegevens. Doordat alle informatie centraal verzameld wordt kunt u uw klant een betere service verlenen, simpelweg omdat u alle gegevens in een overzicht heeft.
 

Kostenbesparing

Niet geheel onbelangrijk: een erp systeem is een flinke investering maar levert u uiteindelijk een kostenbesparing op. Waarom? Een ERP systeem helpt u vele malen efficiënter werken, u heeft meer inzicht en bepaalde bedrijfsprocessen kunnen geautomatiseerd worden. Met behulp van actuele data over producten, doorlooptijden, aanlevertijden etc. kunt u veel klantgerichter te werk gaan. Kortom: al uw werkzaamheden worden beter gestructureerd wat u een hoop tijd en geld bespaart.

Zijn er ook nadelen?

Om een objectief beeld te scheppen zullen we ook de mogelijke nadelen bespreken. Want tot op zekere hoogte zijn er ook een aantal nadelen van ERP te benoemen. De vraag is echter hoe zwaar deze wegen ten opzichte van alle voordelen. Een ERP systeem is een flinke investering, de software moet succesvol geïmplementeerd worden binnen de gehele organisatie. Dit kan een lastige en tijdrovende klus zijn omdat ERP vaak grote veranderingen binnen de bedrijfsprocessen met zich meebrengt. Echter, wanneer de software eenmaal succesvol is geïmplementeerd kunt u er ontzettend veel voordelen uithalen welke zelfs kunnen leiden tot kostenbesparing.

Echter is alleen goede software niet voldoende. Dit brengt ons tot het volgende nadeel: de software zal goed onderhouden moeten worden. Dat wil zeggen: wanneer bepaalde processen aangepast worden, als het bedrijf groeit of er sprake is van andere veranderingen binnen het bedrijf zal de ERP software hierop aangepast moeten worden. Dergelijke aanpassingen of updates zijn goed te ondervangen met een goede voorbereiding en begeleiding.

Wat is erp?

Ontdek uw kansen

Maakt u nog geen gebruik van ERP maar bent u overtuigd van de vele voordelen? Laat dan een ERP systeem op maat ontwikkelen. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij adviseren u graag over de uitgebreide mogelijkheden en de vele kansen dat ERP software uw organisatie kan bieden.

Contact opnemen